Dövme sonrası bakım süreci dövme yaptıran herkesin dikkate alması gereken önemli bir aşama. Ancak onun bu kadar önemli olması gözünüzü korkutmasın. Dövmeyi korumak oldukça çok da zor değil.

Aylarca düşünüp sonunda karar verip yaptırdığınız dövmenizin bir vücut enfeksiyonu ile karşılaşmasına hiç kimsenin gönlü razı gelmez. Kaliteli dövme malzemesi ve hijyenik şartlarda uygulanan profesyonel işçilik kadar kişisel bakım ve koruma da önem arz ediyor. Uyulması gereken kullanım ve bakım talimatlarını izlemek her zaman hayat kurtarıcı olabilir.

Uygulama sonrası boyanın vücutta sağlıklı bir şekilde yer tutması için iyileşme dönemi boyunca sanatçınızın size vereceği tavsiye ve talimatlara harfiyen uymanız dövmenizin ve sizin sağlığınız için oldukça önemli. Dövme stüdyosundaki uygulama sonrasında, dövmeciniz dövme yapılan alanı anti bakteriyel malzemeler ile temizleyip hava almaması için bir sargıya saracak. Ve siz dövme stüdyosundan mutlaka buzdolabına kaldırılan yiyecek dilimi gibi streç filme sarılı halde çıkacaksınız.

Sterilize edilmiş ve bakterisiz bir ortama dönüşen dövme bölgeniz sargınızı açıp havayla temas edildiği andan itibaren bakterilerin çoğalacağı bir atmosfere dönüşür. Bu zaten yaşam döngüsünün bir parçası. Bize düşen dövme uygulaması yapılmış alanı mümkün olduğunca çabuk temizlememiz gerekir. Bu temizlik bir kereye mahsus olmayacak. İyileşme süreci boyunca dövmenizi düzenli olarak temizlemeniz gerekmekte.

İlk temizlik zamanı geldiğinde, dövme yapılan bölgeyi temizlemeye başlamadan önce ellerinizi mutlaka mikroplardan arındırmanız gerekmekte. Mümkünse anti bakteriyel sabun ve su ile yeterince temizleyin. Bir pandemi yaşadık ve sanırım el yıkamayı hakkıyla öğrendik😊

Ellerimizi yıkadıktan sonra dövme yapılan alandaki sargıyı/streç filmi nazikçe çıkarın. Ardından tazyikli olmayan ılık su ile bölgeyi yıkayın. Unutmayın çok soğuk su ve aşırı sıcak su cildinize bu aşamada zarar verir. Ardından satın aldıysanız özel anti bakteriyel temizleyici almadıysanız anti bakteriyel sabunla parmak uçlarınızla fazla bastırmadan dairesel hareketlerle ovalayın. Dövmeli bölgenin bu süreçte ağrıması ve suyla ovduğunuzda hafifçe acıması normaldir. Nazikçe temizlemeye devam edin. Unutmayın bu ağrı ve acı ilk haftanın sonuna doğru uçup gidecek. Ardından yine tazyikli olmayan ılık su ile durulayın ve kâğıt havlu ile bastırmadan kurulayın. Bu temizliğin ardından dövme sonrası bakım kreminizden sürün ve diğer temizlik seansına kadar mikroplardan uzak tutmaya çabalayın.

Böyle detaylandırıp yazınca saatler süren bir temizlik zannedilmesin. Her seansında 5 dakikayı geçmeyecek bir işlemden bahsediyoruz.

Özellikle sargının açılıp ilk kez temizlik yapıldığı esnada kan, fazla mürekkep ve krem artıkları akacaktır. Bunu görüp sakın endişelenmeyin. İyileşme sürecinde dövme alanında deri doğal olarak belli bir oranda kabuklanacak ve bu kabuklanma sürecinde benzer akıntılarla karşılaşacaksınız. Bu sebeple kabuklanmanın kalınlaşmaması için düzenli temizlik ile belli bir düzeyde kalmasını sağlamak sizin elinizde. Yine bu süreçte dövmenizi temizlerken tüm kan, kabuk ve akıntıyı bir kerede temizlemeye çalışmayın. İnatçı kirleri bu aşamada dize getirmeye çalışmıyoruz. İkinci ya da üçüncü yıkamada yumuşayıp kendiliklerinden gidecekler merak etmeyin.

3-4 hafta boyunca enfeksiyona karşı savunmasız olacağı için günlük temizlik ve bakım kremi uygulamasını tekrar edip sürdürmek çok önemlidir.

Ek bilgi: Bütün bu süreçler boyunca dövme temizliği ve bakımına özel olarak üretilmiş ürünleri kullanmanızı öneriyoruz. Bu bir ticari taktik olmadığı gibi gündelik temizleyicilerde tıbbi hijyeni sağlayamaz. Aynı zamanda istediğimiz sadece tıbbi hijyen değil dövmemizin renklerinin de korunması olduğu için aşındırıcı temizlik maddelerinden de uzak durmakta fayda var. Dövme sonrası bakım kremleri iyileşmeyi sağlarken kaşıntıyı da dindirecektir.