Dövme yaptıran ya da yaptırmayı düşünen herkesin merak ettiği konulardan biri de dövme iyileşme sürecidir. Dövmenin ne kadar zamanda nasıl iyileşeceği merak konusudur. Bu yazı da size dövmeniniz nasıl iyileşeceği, dövmenizi nasıl koruyup, bakımını yapacağınız hakkında bilgiler vereceğiz.

Dövme iyileşme sürecini anlayabilmek için dövmenin nasıl bir uygulama olduğunu da iyice anlamak gerekir.

Dövme derimizde nasıl kalıcı oluyor?

Dövme makineleri ucundaki dövme iğneleri dakikada 3.000 vuruşa kadar deriye girip çıkabilecek şekilde üretilmektedir. Yapılan desen ve uygulamaya göre bu hız ayarlanabilmektedir. Dövme iğnesi derimizin epidermis denen üst tabakasını deler ve daha derinde bulunan dermis tabakasına ulaşır. İğnenin girişi ile birlikte deride açılan deliğin içine iğne haznesindeki dövme mürekkebi dolar. Böylece dövme boyası derinin altına zerk edilmiş olur. Dermis tabakasında bulunan kolajen yapılar, kılcal damarlar, sinirler ve salgı bezleri boya ile temas etmiş olur. İğnenin bedene her girişi aynı zamanda bir yara oluşturur. Sinir ve savunma sistemimiz hemen bu yaraya karşı bedenimizi uyarır. Savunma hücrelerimiz yarayı iyileştirmek ve olası mikroplara karşı vücudu korumak için yara bölgesinde çalışmaya başlar. Vücudun kendini onarım ve koruma sistemi de dövmeyi kalıcı yapan asıl etken hale gelir.

“Ben nasıl unuturum seni can bedenden çıkmayınca”

Makrofaj hücreleri dermis tabakasına gelmiş olan yara alanındaki dövme boyasını yiyerek orada parçalanması için lenflere ulaştırmaya çalışır. Ancak dövme boyasının içeriği sebebiyle bu tabakada toplanan boyanın tamamı lenflere taşınamaz. Mikrofajlar, yok edilemeyen yabancı maddeyi etkisiz kılmak için kendi bedenine hapseder. Adeta mikrofajlarda sıkışıp kalan boya pigmentleri dermis tabakasında bir ömür sürecek esarete başlar. Mikrofajların yetmediği alanlardaki pigmentler de aynı sistemle fibroblast hücreler tarafından hapsedilirler. Ne kadar epidermis altında da olsa alt katmandaki bu hapsolmuş renkler cildimizin üst tabakasından gözle görülebilir. Kısaca dövmenin işleyişi bu şekildedir.

Dövme yaptırdıktan sonra ilk yapılacaklar

Sağlıklı ve doğru bir dövme uygulaması için gittiğiniz dövme stüdyosunda uygulama sonrası izlemeniz gereken kullanım ve bakım talimatları size dövme sanatçınız tarafından detaylı olarak anlatılır. Bu tavsiye ve talimatlar dikkate alınmazsa iyileşme süreci sıkıntıya girebileceği gibi istenmeyen sağlık sorunları ile de karşılaşılabilir.

Dövme stüdyosunun steril ortamında uygulaması biten dövmeler hava ile temasının kesilmesi için özel bir film ile sarılır. Bazen dövme için üretilmiş streç filmler bazen ameliyat bandajları kullanılabilir. Bu daha yeni yaranın hava yoluyla enfeksiyon kapmasını engellemek için yapılır.

Dövme sonrası ilk temizlik

Dövme sonrası dövme yapılan alanın steril kalması oldukça önemli. Yapacaklarınızı bir yara pansumanı olarak düşünmemiz gerekiyor.

Stüdyoda size dövme için üretilmiş, yaranın hava almasına uygun streç koruma bandı/filmi takıldı ise dövme bölgesine-boyuna bağlı olarak 4-6 gün arası yapmanız gereken hiçbir şey yok. Ama eğer evinize döndüğünüzde kolunuza mutfaklarda kullanılan streç filmlerden varsa bu streç film ilk gün bir an önce nazikçe çıkarılır.

Dövme koruma bandı çıkartılınca

Dövme için özel olarak üretilmiş temizleme köpükleri ve jelleri kullanabilirsiniz. Eğer bu ürünlerden almadıysanız antibakteriyel sabun kullanarak da yıkayabilirsiniz. Çok soğuk ya da sıcak olmayan su ile ovalamadan dövme bölgesini yıkayıp durulayın. Su ile ıslattığınız kâğıt havlu ya da sargı bezi ile bastırmadan dövmenin üzerini silebilirsiniz. Bu esnada boya akacak korkmayın!

Dermis tabakasına boya enjekte edilirken belli bir oranda boya da epidermis tabakasında kalır. Epidermis tabakasındaki hücreler (yani bildiğimiz cilt döküntüsü) döküldükçe burada kalan boya da dökülür. Dövme yaptırdıktan bir iki gün sonra boyalı dış deri kabuğu soyulmaya başlar. İlk defa dövme yaptıran insanların eyvah dövmem dökülüyor diye endişe duydukları an burasıdır. Ancak bu dökülme endişelenmenize gerek olmayan doğal bir süreçtir.

Kâğıt havlu ya da steril bez ile temizlediğiniz alanı yeniden suyla duruladıktan sonra kâğıt havlu ya da sargı bezi ile kurulayabilirsiniz. Unutmayın hala açık bir yara ile karşı karşıyasınız. Dövmecinizin size önerdiği dövme bakım kremini mutlaka düzenli olarak uygulayın.

Bundan sonraki yıkamalarda da bu özeni gösterin.

Dövme yaptırdıktan kaç gün sonra duş alınabilir?

Dövme yaptırdıktan hemen sonra ihtiyacınız varsa duş alabilirsiniz. Ama dövmenizi ıslatmamak kaydıyla 🙂 Streç filmle sarmanın dışında vazelin sürerek de dövmenizi sudan koruyabilirsiniz. İlk bir hafta boyunca bu şekilde yapabilirsiniz daha sonraki haftalarda da çok sıcak sudan ve sert şekilde bölgeyi ovalamaktan imtina etmelisiniz.

Eğer dövme bölgesinde ağrı ve sızı devam ediyorsa acı azaltan özellikte kremlerden alabilir ya da streç film üzerinden buz kompres yapılabilir.

Yatarken ya da sokağa çıkmanız gerektiği zaman yeniden streç film ile sarmanız iyi olacaktır. Eğer dövme bölgeniz yatağa değmiyorsa yatarken sarmanıza da gerek yok.

Dövmenizi güneşten koruyun

Dövme iyileşme sürecinde de daha sonraki kullanımda da dövme yapılan bölgeyi güneşten korumak gerekir. İyileşme sürecinde güneş ışınlarından koruyacak kapalı kıyafetler giyilmesi gerekir. Bunun sebebi tam olarak hücrelere yerleşmemiş boya partiküllerinin vücuttan atılma ya da solma riskidir. İyileşme süreci sonrasında ise dövmenizi güneşe çıkarırken mutlaka güneş kremi sürülmeli. Dövme ne kadar kalıcı olsa da güneş aldıkça solmaya başlayacaktır. Dövme bakım ve güneş koruyucu kremler için bu ürünleri inceleyebilirsiniz.

Dövme yaptırdıktan sonra denize-havuza girilir mi?

Dövme yaptırdıktan sonra hepimiz plajda onu sergilemek isteriz. Şöyle gururla arzı endam etsin yeni dövmemiz isteriz. Ancak deniz ve havuz henüz iyileşmemiş dövme için enfeksiyon davetiyesidir. Ayrıca havuzlardaki kimyasallar dövme yaranızın tahriş olmasına sebep olurlar. Dövme yaptırdıktan sonra en az üç hafta deniz ve havuzdan uzak durmakta fayda var. Denizin tuzlu suyunun yaralara iyi geleceği gibi kulaktan dolma bilgileri ciddiye almamanızı öneririz. Deniz sonrası enfeksiyon yaşamış ya da dövmesinde bozulmalar yaşamış onlarca insana şahit olduk.

Dövmenin iyileştiğini nasıl anlarım?


Dövme bölgesi ilk akşamdan itibaren kaşınmaya başlayacak. Bu can sıkıcı olsa da iyileşme süreci başladı, vücut makinası tıkır tıkır çalışıyor demek. Kaşınan bölgeleri kaşımayın. Dayanılmaz olduğunda buz kompresi yapmayı deneyebilirsiniz.

Dövme ne kadar süre kabuk tutar?

Dövme iyileşme süreci başladığında iğnelerin girdiği her delik bir yara kabuğuna döner. Bu yara kabuklarının koparılmaması, zedelenmemesi dövmenin estetik görünümü açısından oldukça önemlidir. Üç dört gün içerisinde dövme kabukları atmaya başlar. Dövme uygulanan bölgedeki dokuların tamamen iyileşmesi 2 ayı bulabilmekte.

Dövmenin rengi ne kadar sürede oturur?

Dövmenizdeki yaralar 2 haftadan sonra iyileşmeye başladıktan, kızarıklıklar gittikten sonra dövmeniz kalıcı halini almış olacaktır. Cilt tipine, uygulamaya göre de bu süreler değişiklik gösterebilir.

Dövmenin solmaması için nasıl bakım yapmalı?

Dövmelerin kalıcılığında kaliteli dövme malzemeleri ve doğru işçilik birinci sırada bulunmaktadır. 1 liralık dövme boyası ile 20 liralık dövme boyası arasındaki farkın sadece “marka” farkı olduğu elbette söylenemez. İyi dövmeci, iyi dövme ekipmanları ve doğru uygulama olmazsa olmazdır. Kaliteli ve farklı dövme boya çeşitlerini dovmemalzeme.com sitesinde bulabilir dövme boyaları hakkındaki “Dövme boyası deyip geçmeyin” makalesini de okuyabilirsiniz.

Dövmeler kalıcı olmasına rağmen zamanla “yaşlanırlar”, belli oranlarda solarlar. Vücudumuzun epidermiste hapsettiği renk pigmentleri zamanla egale olabilirler. Aynı zamanda mor ötesi ışınlara yoğun şekilde maruz kalmak cildin olduğu gibi boyaların da düşmanıdır. Güneş ışınlarındaki mor ötesi ışınlar deri altındaki boya partiküllerinin parçalanmasına sebep olurlar. Bunun sonunda dövmeler solmuş olur. Bu durumu engellemenin en iyi yolu güneşten saklanılamadığı durumlarda mutlaka güneş koruyucu krem kullanmaktır. Hücrelerinizi yeni tutacak dövme sonrası bakım kremlerini ve güneş koruyucuları sadece iyileşme dönemlerinde değil bir ömür kullanırsanız dövmenizde sizinle bir ömür canlı kalır.

Dövme iyileşme sürecinde endişe edilmesi gereken durumlar

Dövme enfeksiyonları steril olmayan koşullarda dövme yapılması ya da dövme sonrası doğru bakım uygulanmadığı zamanlarda görülebilir. Ayrıca dövme sonrası nadiren de olsa dövme boyalarına alerjik reaksiyon gösteren bünyeler olabilir. Günümüzde gelişen dövme boyaları sayesinde bu durumlara pek rastlanılmasa da anti alerjik dövme boya çeşitleri bulunmakta.

Dövme uygulaması sonrası ateşlenirseniz, bir hafta geçmesine rağmen ağrı hissediyorsanız, kızarıklıklar artıyorsa mutlaka bir doktora başvurmalısınız.

Dövme sonrası deride kabartı ve irin oluşması da enfeksiyona işaret eder böyle zamanlarda da mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurun.